Τα 10+1 πιο ευφυή ζώα στον πλανήτη

dogs

Η ευφυΐα είναι σαν έννοια εν μέρει υποκειμενική, ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις που δεν αμφισβητείται. Και υπάρχουν και ζώα τα οποία είναι δεδομένα πανέξυπνα, όπως έχει προκύψει από έρευνες επιστημόνων αλλά και από παρατήρηση ετών.

Ζώα ικανά να αλλάξουν χρώματα για να γλιτώσουν θηρευτές, να μιμηθούν ανθρώπινες συμπεριφορές, να αντιληφθούν τι τους λέμε ή ακόμα και να υπολογίσουν μαθηματικές πράξεις. Σας παρουσιάζουμε τα 10+1 πιο ευφυή από αυτά. Υποκειμενικά πάντα…

Θαλάσσιοι λέοντες


Wikipedia

Όσοι έτυχε να βρεθείτε έστω και μια φορά σε ζωολογικό κήπο με ενυδρείο και παρακολουθήσατε επίδειξη στην οποία συμμετείχαν θαλάσσια λιοντάρια, δεν χρειάζεται να σας πούμε τίποτα για να σας πείσουμε. Έχετε ήδη άποψη για το γεγονός ότι είναι πανέξυπνοι, τόσο που δεν το περιμένατε όταν πέρνατε θέση στο καρεκλάκι σας.

Οι υπόλοιποι αρκεί να σκεφτείτε ότι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι θαλάσσιοι λέοντες μπορούν να αντιληφθούν ότι αν α=β και β=γ τότε α=γ… Χωρίς περαιτέρω σχόλια…

Μυρμήγκια

Wikipedia

Άξια θαυμασμού, το λιγότερο. Τόσο μικρά, μα τόσο ιδιοφυή. Οι σύνθετες κοινωνίες τους και το σύστημα επικοινωνίας τους αποτελούν απόδειξη της νοημοσύνης τους. Τα μυρμήγκια σχηματίζουν αποικίες που αποτελούνται από εκατομμύρια μονάδες, οι οποίες εργάζονται συστηματικά για το καλό του συνόλου.

Κοράκια

Wikipedia

Πρόκειται για κάτι το οποίο είναι άγνωστο στο ευρύ κοινό. Κι όμως, τα κοράκια θεωρούνται από τους επιστήμονες ως ευφυή πουλιά. Τα τρικ που κάνουν για να εξασφαλίσουν το φαγητό τους, αλλά και για να χτίσουν τις φωλιές τους παραπέμπουν σε υψηλό δείκτη νοημοσύνης.

Βίδρες

Wikipedia

Πρόκειται για μικρότερα θαλάσσια θηλαστικά, αλλά το μέγεθός τους είναι αντιστρόφως ανάλογο με τον δείκτη νοημοσύνης τους. Χρησιμοποιούν διάφορα «εργαλεία» με πρώτο και καλύτερο τα βράχια για να βρουν τροφή ή για να αφαιρέσουν από ψάρια και καβούρια τα ανεπιθύμητα τμήματα. Διαισθάνονται, επίσης, την παρουσία θηρευτών αντιλαμβανόμενες τις αλλαγές στις δονήσεις του νερού.

Φάλαινες

Wikipedia

Θεωρούνται ανάλογα έξυπνες με τα δελφίνια, αλλά ακριβώς επειδή είναι πολύ μεγάλες σε μέγεθος, είναι πολύ δύσκολο να μελετηθούν ώστε οι ερευνητές να μπορέσουν να μάθουν περισσότερα πράγματα γι αυτές.

Παρόλα αυτά, η κοινωνική τους συμπεριφορά, οι επικοινωνιακές τεχνικές τους και η ικανότητα μίμησής τους αποδεικνύουν ότι πρόκειται για ένα από τα εξυπνότερα θηλαστικά.

Ελέφαντες

Wikipedia

Και μόνο το γεγονός ότι θρηνούν μέλη της αγέλης όταν πεθαίνουν και μάλιστα δακρύζουν κάνοντας κάτι σαν κηδεία, αποδεικνύει τον υψηλό δείκτη ευφυίας τους. Πρόκειται για πολύ κοινωνικά ζώα που δείχνουν ξεκάθαρα τα συναισθήματά τους και τα οποία δένονται με τους ανθρώπους.

Χταπόδια

Wikipedia

Θεωρούνται ως τα εξυπνότερα ασπόνδυλα πλάσματα. Χρησιμοποιούν διάφορες στρατηγικές για να αμυνθούν όταν απειλούνται, όπως το να καμουφλάρονται, το να εξαπολύουν νέφος μελανιού, το να κρύβονται επιμελώς ή το να εκτοξεύονται προς τα πίσω πριν καν ο θηρευτής προλάβει να αντιδράσει.

Ενδεικτικές της ευφυίας τους κάποιες περιγραφές του Ζακ Κουστό…:

«Στη Μασσαλία, όπου η ομάδα μας άρχισε να γυρίζει ταινία για τα χταπόδια, οι περισσότεροι από τους δύτες μας ανέφεραν ότι δεν υπήρχαν χταπόδια στην περιοχή ή ότι, αν υπήρχαν μερικά, δεν ήταν πια εκεί. Στην πραγματικότητα, οι δύτες κολυμπούσαν ακριβώς δίπλα στα χταπόδια, τα οποία είχαν καμουφλαριστεί τόσο καλά ώστε να είναι ουσιαστικά αόρατα».

Όπως αναφέρεται επίσης στη διαδικυτακή βιβλιοθήκη wol.jw.org «αρκετοί επιστήμονες αναφέρουν ότι έχουν παρατηρήσει ένα χταπόδι να μαθαίνει να βγάζει το πώμα από κάποια φιάλη για να πιάσει τον αστακό που βρισκόταν στο εσωτερικό της.

Άλλοι έχουν αναφέρει ότι το χταπόδι μπορεί να καταλάβει ότι χρειάζεται να ξεβιδώσει το καπάκι ενός δοχείου προκειμένου να πάρει την τροφή από μέσα. Στο Ενυδρείο του Βανκούβερ στον Καναδά, κάποιο χταπόδι εξαφανιζόταν τη νύχτα μέσα από έναν σωλήνα αποχέτευσης για να φάει τα ψάρια που υπήρχαν στη γειτονική δεξαμενή.

Σχετικά με την εξυπνάδα του χταποδιού, το βιβλίο ‘Εξερευνώντας τα Μυστικά της Φύσης’ (Exploring the Secrets of Nature) καταλήγει ως εξής: «Τείνουμε να αποδίδουμε τα υψηλότερα επίπεδα νοημοσύνης στα πρωτεύοντα θηλαστικά, αλλά αποδεικνύεται ότι και τα χταπόδια συγκαταλέγονται στα πιο νοήμονα ζώα’»…

Σκυλιά

Πολυσυζητημένα, πανέξυπνα και βέβαια πολυαγαπημένα. Για τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων, πρόκειται για τους καλύτερους και πιο πιστούς φίλους μας. Τα σκυλιά αντιλαμβάνονται την ανθρώπινη ομιλία και τις εντολές, αντιλαμβάνονται τη γλώσσα του ανθρώπινου σώματος και έχουν αναπτύξει τη μνήμη τους, κυρίως χάρη στην όσφρηση. Επιπλέον, λατρεύουν να λαμβάνουν και να προσφέρουν αγάπη, καθώς επίσης και να προστατεύουν αυτόν που θεωρούν ως ιδιοκτήτη, ωστόσο εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αυτόν (με εξαίρεση τους αδέσποτους σκύλους).

Βάσει μελετών, ένας μέσος σκύλος είναι τόσο έξυπνος όσο ένα παιδί ηλικίας 2 ετών.

Δελφίνια

Wikipedia

Διαθέτουν από τους πιο σύνθετους εγκεφάλους και έχουν την ικανότητα να μιμηθούν συμπεριφορές που τους «διδάσκονται» από τους ανθρώπους-εκπαιδευτές τους. Έχει αποδειχθεί ότι αναγνωρίζουν τους εαυτούς τους στον καφρέφτη, ότι αντιλαμβάνονται τη διαφορά ανάμεσα σε ένα παιδί και έναν ενήλικα με αποτέλεσμα να είναι πιο υπομονετικά με τα παιδιά και ότι μπορούν να αντιληφθούν σε χρόνο ρεκόρ τη δομή ενός καινούργιου περιβάλλοντος στο οποίο καλούνται να ζήσουν.

Πίθηκοι

Thomas Niedermueller/Getty Images/Ideal Images

Πρόκειται για το πιο έξυπνο ζώο μετά τον άνθρωπο. Έχουν έντονη κοινωνική ζωή και εκφράζουν πολλούς διαφορετικούς τύπους συναισθημάτων. Η οικογένεια των πιθήκων περιλαμβάνει χιμπαντζήδες, ουρακοτάγκους, γορίλες και πυγμαίους χιμπαντζήδες. Πολλές από τις αντιδράσεις τους είναι σχεδόν ίδιες με τις ανθρώπινες.

Γάτες

cats

Όχι μόνο πανέξυπνες, αλλά και πονηρές. Όσοι είναι ταγμένοι γατόφιλοι έχουν τέτοια εκτίμηση στην ευφυία τους που τις υπερασπίζονται με πολύ περισσότερο πάθος από ότι υπερασπίζονται τους σκύλους αυτοί που προτιμούν τα σκυλιά. Ξέρουν να παίρνουν από τον άνθρωπο αυτό που θέλουν χωρίς να επιδιώκουν ιδιαίτερη επικοινωνία μαζί του, αλλά ξέρουν και να επιβιώνουν υπό αντίξοες συνθήκες ζώντας στον δρόμο. Είναι πολύ πιο δύσκολο να τις καταλάβεις από άλλα ζώα, αλλά και πολύ ενδιαφέρον όταν τα καταφέρνεις.

Πηγή: cnn.gr

Άφησε την ψήφο σου

53 πόντοι
Θετική Ψήφος Αρνητική Ψήφος

Total votes: 0

Θετικοί ψήφοι: 0

Ποσοστό θετικών ψήφων: 0.000000%

Αρνητικοί ψήφοι: 0

Ποσοστό αρνητικών ψήφων: 0.000000%

Αυτό το άρθρο δημιουργήθηκε εύκολα και γρήγορα. Δημιούργησε την ανάρτησή σου!

Γράψε ότι σου κατέβει

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.