Λεκές από λάδι: φυσικοί τρόποι να τον αντιμετωπίσεις!

Ένας λεκές από λάδι μπορεί να γίνει ο χειρότερος εφιάλτης σου και να καταστρέψει όχι μόνο το ρούχο σου αλλά και την διάθεσή σου! Μία απρόσεκτη κίνηση την ώρα που σερβίρεις την σαλάτα και λερώνεις ταυτόχρονα το τραπεζομάντιλο, τα ρούχα σου και το χαλί! Ατυχία ή όχι, δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεσαι!

Σίγουρα ένας λεκές από λάδι δεν είναι το πιο όμορφο θέαμα και φυσικά δεν είναι εγγυημένο ότι θα μείνει εκεί για πάντα. Αν δράσεις αμέσως, θα καταφέρεις να τον ξεφορτωθείς εύκολα και γρήγορα με απλές κινήσεις. Είναι σίγουρα ένας από τους πιο δύσκολους λεκέδες, όπως και ο λεκές από κόκκινο κρασί, όμως το Douleutaras.gr Cleaning είναι εδώ για να σου λύσει τα χέρια με τις συμβουλές του! Ρωτήσαμε τις έμπειρες επαγγελματίες της πλατφόρμας μας και σου αποκαλύπτουμε τα χρήσιμα μυστικά τους! Ακολούθησε σωστά τις οδηγίες ξεχωριστά για τα ρούχα, τον καναπέ, το χαλί και το πάτωμα και ο λεκές από λάδι θα αποτελεί πλέον παρελθόν!

Λεκές από λάδι: Πώς θα τον αντιμετωπίσεις με φυσικούς τρόπους;

Σε γενικές γραμμές κάθε τρόπος αντιμετώπισης του λεκέ από λάδι έχει την ίδια φιλοσοφία με τους υπόλοιπους. Το πρώτο βήμα αφορά στην απορρόφηση της λιπαρής ουσίας του λαδιού ώστε να γίνει πιο εύκολη η απομάκρυνσή του. Έπειτα σειρά έχει το πλύσιμο του ρούχου ή το τοπικό πλύσιμο αν πρόκειται για επιφάνεια που δεν πλένεται. Όπως και να έχει δες παρακάτω αναλυτικά πώς ο λεκές από λάδι θα εξαφανιστεί εντελώς σε κάθε περίπτωση!

Λεκές από λάδι σε ύφασμα

-Υγρό απορρυπαντικό πιάτων

Αν ο λεκές δεν έχει κάτσει πολύ ώρα, έχει αφήσει μικρό σημάδι και το ρούχο δεν είναι ευαίσθητο, τότε τα πράγματα είναι απλά. Είσαι ακόμη στο πολύ εύκολο στάδιο που αρκεί λίγο υγρό σαπούνι για να διώξεις τον λεκέ. Το υγρό πιάτων περιέχει ουσίες που είναι κατάλληλες στο να διασπάνε τα λίπη. Απλά ρίξε επάνω στο ρούχο ή το τραπεζομάντιλο το απορρυπαντικό πιάτων και άφησέ το να δράσει πριν το πλύνεις στο πλυντήριο. Αντί γι΄αυτό μπορείς να χρησιμοποιήσεις πράσινο οικολογικό σαπούνι. Βεβαιώσου, όμως, πρώτα ότι το χρώμα του δεν θα αφήσει ίχνος πάνω στο ύφασμα.

-Πούδρα μωρού

Το γνωστό σε όλους ταλκ, είναι ο σωτήρας σου σε ότι αφορά τον λιπαρό λεκέ. Υπάρχουν δύο τρόποι να το χρησιμοποιήσεις. Ο πρώτος είναι να βάλεις αρκετή ποσότητα της λευκής σκόνης επάνω στον λεκέ και να το αφήσεις να απορροφήσει την υγρασία. Αφού βεβαιωθείς ότι η επιφάνεια είναι πλέον στεγνή, τίναξε το ύφασμα και μετά ακολούθησε τον προηγούμενο τρόπο, πλένοντας το δηλαδή με υγρό απορρυπαντικό πιάτων πριν μπει στο πλυντήριο ως συνήθως. Ο δεύτερος τρόπος είναι λίγο ιδιαίτερος. Επάνω στον λεκέ αφήνεις λίγη ποσότητα καθαρής βενζίνης και τον καλύπτεις με το ταλκ. Βούρτσισε λίγο τοπικά και επανέλαβε την διαδικασία με το υγρό πιάτων όπως πριν. Όποιον τρόπο και να επιλέξεις το ταλκ θα εξαφανίσει σίγουρα τον λεκέ από λάδι!

-Μαγειρική σόδα

Φυσικά και ο λεκές από λάδι μπορεί να αντιμετωπιστεί με το απόλυτο φυσικό καθαριστικό. Άπλωσε την σκόνη πάνω στον λεκέ και άφησέ τον λίγη ώρα να απορροφήσει το λάδι. Μετά τρίψε με μία οδοντόβουρτσα για να διώξεις τα υπολείμματα και ξέπλυνε την λεκιασμένη περιοχή με καυτό νερό. Στη συνέχεια δημιούργησε ένα μείγμα με ζεστό νερό και υγρό απορρυπαντικό πιάτων μέσα σε μία λεκάνη ή στον νεροχύτη σου και μούλιασε το ρούχο. Μπορείς να το αφήσεις και όλο το βράδυ πριν το πλύνεις κανονικά στο πλυντήριο την επόμενη ημέρα.

-Οξυζενέ

Σίγουρα θα παραβλέψεις αυτό τον τρόπο γιατί φοβάσαι ότι το οξυζενέ θα κάνει ζημιά στα χρωματιστά σου ρούχα. Υπάρχει η πιθανότητα να συμβεί, γι΄αυτό μπορείς πρώτα να το δοκιμάσεις σε ένα παλιό ύφασμα ή σε ένα σημείο που δεν φαίνεται. Διαφορετικά μπορείς να το εφαρμόσεις μόνο σε λευκά για βέβαιο αποτέλεσμα! Ψέκασε λοιπόν με οξυζενέ το λευκό σου τραπεζομάντιλο για παράδειγμα και αφού μουσκέψει άπλωσε λίγες σταγόνες υγρού πιάτων. Έπειτα δημιούργησε μία στρώση με σόδα και φρόντισε η πάστα να μην είναι ούτε πολύ υγρή ούτε πολύ στέρεη. Προσάρμοσε δηλαδή τις ποσότητες του υγρού πιάτων και της σόδας, τρίψε με μία βούρτσα και άφησέ το να δράσει για μισή ώρα τουλάχιστον, πριν το βάλεις μαζί με τα άπλυτα.

 

Λεκές από λάδι σε καναπέ ή χαλί

-Απορρόφηση του λεκέ

Η γρήγορη αντιμετώπιση είναι το παν ώστε να μην μείνει μόνιμο σημάδι επάνω στον καναπέ σου και το χαλί σου. Χρησιμοποίησε βαμβακερές πετσέτες, απορροφητικό χαρτί κουζίνας, εφημερίδες και φίλτρα καφέ. Με ταμποναριστές κινήσεις πίεσε ελαφρά πάνω στον λεκέ για να μην των εξαπλώσεις και τα κάνεις χειρότερα. Θα απαλλαγείς από ένα μεγάλο κομμάτι της δυσκολίας του.

-Αλάτι

Το τοπικό και ήπιο τρίψιμο με αλάτι θα απομακρύνει την λιπαρότητα του λεκέ. Ενδεικτικά, μπορείς να το αφήσεις μισή ώρα να τραβήξει τα λίπη ή ακόμη και να το ενισχύσεις. Αυτό θα γίνει αν προσθέσεις λίγη αμμωνία ή οινόπνευμα. Δημιούργησε λοιπόν ένα σπιτικό scrub που έχει την ιδιότητα να εξαφανίζει γρήγορα τα ίχνη που αφήνει το λάδι!

-Μαγειρική σόδα και υγρό πιάτων

Οι προηγούμενες τεχνικές εφαρμόζονται με τον ίδιο τρόπο και την ίδια επιτυχία και εδώ. Ο λεκές από λάδι μπορεί να απαλλάξει από την παρουσία του τον καναπέ και το χαλί σου αφού καλυφθεί με μαγειρική σόδα. Άφησέ το όση ώρα κρίνεις την σοβαρότητα της ζημιάς. Από 10 λεπτά έως μισή ώρα ανάλογα και έπειτα απομάκρυνε την σκόνη με την ηλεκτρική σου σκούπα. Με ένα μαλακό σφουγγάρι ή μία οδοντόβουρτσα προσπάθησε να εισχωρήσεις λίγο υγρό απορρυπαντικό πιάτων στην ύφανση του χαλιού για να καθαρίσει σε βάθος. Στο τέλος ξέπλυνε με κρύο νερό και στέγνωσε την περιοχή με μία καθαρή στεγνή πετσέτα.

 

Λεκές από λάδι σε ξύλινες επιφάνειες

-Λευκό ξύδι

Ένα από τα πιο ισχυρά και ασφαλή καθαριστικά που η αποτελεσματικότητά του είναι ασύγκριτη, μπορεί να καθαρίσει τον λεκέ από λάδι στο ξύλινο τραπέζι ή στο πάτωμά σου. Ανάμειξε ίσες ποσότητες λευκού ξυδιού και ζεστού νερού σε ένα μπολ και πέρνα την επιφάνεια με ένα μαλακό πανάκι βουτηγμένο στο μείγμα. Το οξύ θα διασπάσει το λίπος και θα λειτουργήσει και ως απολυμαντικό μη αφήνοντας ίχνος από τον λεκέ. Φρόντισε, όμως, να στεγνώσεις πολύ καλά την επιφάνεια στο τέλος είτε με ένα στεγνό πανάκι, είτε με το πιστολάκι μαλλιών ή φυσικά αερίζοντας τον χώρο ανοίγοντας τα παράθυρα. Ο λεκές από λάδι θα φύγει ως δια μαγείας!

-Σαπούνι πιάτων

Όπως όλες οι προηγούμενες τεχνικές, έτσι και εδώ το υγρό πιάτων μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση. Το ξύλινο πάτωμα θα λάμψει και ο λεκές από λάδι θα εξαφανιστεί με λίγη σαπουνάδα. Φρόντισε πρώτα να απορροφήσεις την λιπαρότητα με ένα χαρτί κουζίνας ή λίγο ταλκ όπως σου αναφέραμε.

Tip #1: Αντί για ταλκ

Το βήμα για την απορρόφηση του λεκέ προτού κάνεις οτιδήποτε είναι το πιο σημαντικό. Αν, λοιπόν, δεν έχεις ταλκ ή μαγειρική σόδα υπάρχουν και άλλα υλικά που μπορούν να τα αντικαταστήσουν. Το κορν φλάουρ, το αλεύρι, η κιμωλία και η ψίχα του ψωμιού είναι μερικά από αυτά.

Άφησε την ψήφο σου

53 πόντοι
Θετική Ψήφος Αρνητική Ψήφος

Total votes: 0

Θετικοί ψήφοι: 0

Ποσοστό θετικών ψήφων: 0.000000%

Αρνητικοί ψήφοι: 0

Ποσοστό αρνητικών ψήφων: 0.000000%

Αυτό το άρθρο δημιουργήθηκε εύκολα και γρήγορα. Δημιούργησε την ανάρτησή σου!

Γράψε ότι σου κατέβει

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.