in

Ακάρεα στο στρώμα: Πώς θα απαλλαγείς από την παρουσία τους;

Όσο καθαρό και να διατηρείς το σπίτι σου και τα δωμάτια, τα ακάρεα στο στρώμα, στο χαλί και στην κουρτίνα δεν θα εξαφανιστούν ποτέ. Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να φροντίσεις να μην επιτρέψεις την εξάπλωσή τους και να τα αντιμετωπίσεις έως ένα βαθμό.

Τα ακάρεα στο στρώμα ίσως και να μην φύγουν ποτέ αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να πάρεις δραστικά προληπτικά μέτρα. Στα μικρά αυτά ζωύφια που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι, οφείλονται συχνά διάφορα προβλήματα υγείας, κυρίως αναπνευστικά. Αφού λοιπόν, μάθεις μερικές γενικές πληροφορίες για τα ακάρεα σκόνης που τρυπώνουν στις ίνες του στρώματός σου, στη συνέχεια θα ανακαλύψεις χρήσιμες συμβουλές. Οι επαγγελματίες της πλατφόρμας του Douleutaras.gr Cleaning θα σε βοηθήσουν με διάφορα tips και οδηγίες για να απαλλαγείς από τα ακάρεα στο στρώμα σου!

Τι είναι τα ακάρεα;

Τα ακάρεα σκόνης είναι μικροσκοπικοί ζωντανοί οργανισμοί που κατοικούν στο σπίτι σου κυρίως στο στρώμα του κρεβατιού σου, στα χαλιά, στις μοκέτες και στις κουρτίνες. Δεν έχει σημασία αν το σπίτι σου είναι πεντακάθαρο καθώς η εξάπλωση και η διατήρησή τους εξαρτάται από άλλους παράγοντες. Τα ακάρεα λατρεύουν την υγρασία, γι΄αυτό και αναπτύσσονται πιο έντονα τους φθινοπωρινούς μήνες μέχρι την άνοιξη. Ο ιδρώτας του σώματός σου, τα υπολείμματα φαγητού και τα νεκρά κύτταρα από το δέρμα σου αποτελούν την τροφή τους. Γι΄αυτό και τα ακάρεα στο στρώμα είναι η κύρια εστία ανάπτυξης στο σπίτι σου.

Όπου υπάρχει αυξημένος πληθυσμός ακάρεων, έχουν παρατηρηθεί και τα περισσότερα προβλήματα υγείας. Ευθύνονται για την εμφάνιση άσθματος, για διάφορα αναπνευστικά θέματα, αλλεργίες, φαγούρα, βήχα ακόμη και συνάχι. Χωρίς να το καταλαβαίνεις, αφού δεν φαίνονται, εκτίθεσαι συνεχώς στα ακάρεα και στα περιττώματά τους εισπνέοντάς τα. Οι εχθροί αυτοί της υγείας μπορούν να αντιμετωπιστούν ώστε να περιοριστεί η συχνότητα ανάπτυξής τους και να μειωθεί η ένταση των αλλεργικών συμπτωμάτων.

Ακάρεα στο στρώμα: Πώς θα τα απομακρύνεις με φυσικούς τρόπους;

Καθάρισε το στρώμα σου

Τα ακάρεα στο στρώμα σου κάνουν “πάρτυ” και σου έχουμε ήδη αναφέρει πόσο σημαντικό είναι να το καθαρίζεις σωστά (δες αναλυτικά εδώ). Είναι σημαντικό να καθαρίζεις το στρώμα σου αρκετά τακτικά με την ηλεκτρική σκούπα για να μην συγκεντρώνεται σκόνη. Για να απομακρύνεις διάφορους λεκέδες αλλά και μυρωδιές χρησιμοποίησε την μαγειρική σόδα. Διαφορετικά μπορείς να φτιάξεις το εξής σπιτικό εντομοκτόνο που θα εξοντώσει τα ακάρεα στο στρώμα:

Τι θα χρειαστείς :

-Μπουκάλι με σπρέι-½ του φλιτζανιού οινόπνευμα-½ του φλιτζανιού αποσταγμένο νερό-Σταγόνες από ένα αιθέριο έλαιο

Δημιούργησε αυτό το μείγμα ως απολυμαντικό και καθαριστικό ενάντια στα ακάρεα. Απεχθάνονται τις έντονες μυρωδιές και τα αιθέρια έλαια όπως την λεβάντα, τον γλυκάνισο και το γαρύφαλλο. Η διάρκεια του χρόνου ζωής τους είναι σχεδόν 70 μέρες για τα θηλυκά και αν υπολογίσεις και τα αυγά που γεννάνε, ο αριθμός τους μπορεί να αυξηθεί ραγδαία. Φρόντισε λοιπόν, να ψεκάζεις το στρώμα κάθε 2-3 μήνες για να αποφύγεις την επανεμφάνισή τους.

Κάλυψε το στρώμα σου

Αν θες τα ακάρεα να παραμείνουν μακριά από το στρώμα σου όσο το δυνατό περισσότερο, ντύσε το στρώμα με ένα αδιαπέραστο κάλυμμα. Ένα βαμβακερό ύφασμα όχι μόνο δεν θα επιτρέψει την δίοδο στα ακάρεα αλλά θα βοηθήσει το στρώμα σου να αναπνεύσει. Είναι σημαντικό να μην επιλέξεις ένα οποιοδήποτε κάλυμμα όπως είναι το πλαστικό. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να εγκλωβίσεις την υγρασία η οποία είναι ιδανικό περιβάλλον για τα μικρά ζωύφια. Φυσικά, θα πρέπει να το καθαρίζεις και αυτό τακτικά και να το πλένεις σε υψηλή θερμοκρασία για να τα ξεφορτωθείς. Το προληπτικό αυτό μέτρο έχει αποτελεσματική δράση και βοηθάει σημαντικά να εξαφανίσεις όσα ακάρεα έχουν φωλιάσει στο στρώμα σου.

Αέρας και ήλιος οι σύμμαχοί σου

Όπως σου αναφέραμε, τα ακάρεα αναζητούν περιβάλλον με σκοτεινά σημεία και υγρασία. Το φως του ήλιου, η υψηλή θερμοκρασία και ο καθαρός αέρας θα γίνουν ο χειρότερος εφιάλτης τους. Καθημερινά λοιπόν, αέρισε τον χώρο και άσε το φως του ήλιου να μπει στο δωμάτιο. Μία φορά στους 4 μήνες βγάλε το στρώμα στο μπαλκόνι σου για πιο δραστικά μέτρα. Το φυσικό αυτό απολυμαντικό θα τα σκοτώσει και θα δράσει καλύτερα από οτιδήποτε άλλο. Είναι σημαντικό, να διατηρείς την υγρασία σε χαμηλά επίπεδα αλλά και την θερμοκρασία ρυθμισμένη σωστά. Το κλίμα δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ υγρό αλλά ούτε και πολύ ξηρό. Τον χειμώνα και το φθινόπωρο μην υπερβάλλεις με την υψηλή θερμοκρασία του δωματίου. Σε ένα κρύο περιβάλλον αδρανούν, όμως δεν πεθαίνουν. Μία μέτρια κατάσταση λοιπόν, θα είναι ικανοποιητική.

Σωστή διατήρηση του στρώματος

Για να μην συγκεντρώνεται όλη η σκόνη και οι λακκούβες σε ένα σημείο του στρώματος, φρόντισε να το γυρνάς από όλες τις μεριές. Με αυτό τον τρόπο θα αερίζεται πιο καλά από παντού και δεν θα συσσωρευτούν όλες οι ακαθαρσίες σε μία μόνο μεριά. Επίσης, θα διατηρηθεί περισσότερο καιρό χωρίς να βουλιάξει σε μεμονωμένα σημεία. Ωστόσο, αν νιώθεις ότι το στρώμα σου έχει “κάτσει”, όχι μόνο θα χαλάσει τον ύπνο σου αλλά θα είναι και πιο επιρρεπές στην συνεχή ανάπτυξη των ακάρεων και διάφορων άλλων βακτηρίων. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλό να το αλλάξεις αφού έχει φθαρεί αρκετά. Για να συντηρηθεί σωστά και να μην “ποτίσει” συγκεντρώνοντας υγρασία, όταν καθαρίζεις με νωπά πανάκια, πρόσεξε να το στεγνώνεις καλά. Θα αποτρέψεις να εμφανιστούν επιπλέον ακάρεα στο στρώμα σου.

Πλύσιμο σεντονιών

Αν θες τα ακάρεα στο στρώμα σου να γίνουν παρελθόν, τότε πρέπει να προσέξεις και τα σκεπάσματά σου. Είναι πολύ εύκολο να μετακινηθούν από το στρώμα και έτσι να συνεχίσουν να εξαπλώνονται. Δεν θες με τίποτα την άμεση επαφή μαζί τους αφού όπως έμαθες μπορούν να είναι υπαίτιοι για αλλεργίες, δερματικές ευαισθησίες και σχετικά προβλήματα. Έτσι λοιπόν, τα σεντόνια, οι μαξιλαροθήκες και τα σκεπάσματα του κρεβατιού σου, πρέπει να πλένονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Ρύθμισε το πρόγραμμα του πλυντηρίου τουλάχιστον στους 50-60 βαθμούς και πλύνε τα υφάσματα αρκετά τακτικά για να σκοτώσεις όσα ακάρεα έχουν μαζευτεί εκεί. Ακόμη, για πιο αποτελεσματική λύση, είναι καλό να τα αφήσεις να στεγνώσουν καλά είτε στο στεγνωτήριο είτε στον ήλιο και να τα σιδερώσεις για να φύγει κάθε ίχνος υγρασίας και βακτηρίων.

Προσοχή στο τίναγμα

Δεν αρκεί απλά να τινάζεις το στρώμα σου και τα σκεπάσματα για να απομακρύνεις τα ακάρεα. Πρέπει να το κάνεις και με τον σωστό τρόπο. Αν τα αερίσεις και τα τινάξεις μέσα στο δωμάτιο, το μόνο που θα πετύχεις είναι να τα μεταφέρεις παντού. Τα ακάρεα θα εξαπλωθούν και θα μετακινηθούν στο πάτωμα, στο χαλί σου, στην κουρτίνα και στην ντουλάπα. Έτσι θα τα επαναφέρεις στον χώρο και δεν θα απαλλαγείς ποτέ από την παρουσία τους. Η λύση είναι να τρίψεις και να βουρτσίσεις το στρώμα σου στην βεράντα, στον κήπο και γενικά σε εξωτερικό χώρο. Με αυτό τον τρόπο δεν θα τα αφήσεις να παραμείνουν στην κρεβατοκάμαρά σου δημιουργώντας ανθυγιεινές συνθήκες.

Πηγή: blog.douleutaras.gr

Αυτό το άρθρο δημιουργήθηκε εύκολα και γρήγορα. Δημιούργησε την ανάρτησή σου!

Πως σου φάνηκε;

-1 βαθμοί
Θετική Ψήφος Αρνητική Ψήφος

Total votes: 1

Θετικοί ψήφοι: 0

Ποσοστό θετικών ψήφων: 0.000000%

Αρνητικοί ψήφοι: 1

Ποσοστό αρνητικών ψήφων: 100.000000%

Γράψε ότι σου κατέβει