Η αυτοκρατορία της φαλάκρας

falakra

Ανδρογενετική αλωπεκία ή αλωπεκία ανδρογενετικού τύπου είναι δύο επιστημονικές ονομασίες για ένα μεγάλο πρόβλημα, κυρίως του αντρικού πληθυσμού: τη φαλάκρα. Εκατομμύρια άντρες, σε καθημερινή βάση, άγχονται βλέποντας το τριχωτό της κεφαλής τους να φλερτάρει με τον νιπτήρα ή με την τσατσάρα, και αυτό ακριβώς το άγχος τούς κάνει στόχους μιας από τις μεγαλύτερες οικονομικές αυτοκρατορίες του δυτικού κόσμου. Η βιομηχανία της φαλάκρας, όλες αυτές οι επιχειρήσεις που υπόσχονται νέα μαλλιά ή έστω διατήρηση των ήδη υπαρχόντων, είναι το ακριβώς επόμενο άγχος των αντρών που υποφέρουν από αλωπεκία.
Η εν λόγω βιομηχανία εμφανίζει ετησίως έσοδα της τάξης περίπου των 1,8 δισ. ευρώ, ενώ πρόκειται για οικονομικό μέγεθος σε συνεχή άνθηση, καθώς κάθε ώρα που περνά ένας άντρας –αλλά πολύ συχνά και γυναίκες– πείθεται ότι πρέπει να επενδύσει τα χρήματά του σε θεραπείες μαλλιών ή σε πιο ακραίες λύσεις, όπως η εμφύτευση ή η μεταμόσχευση μαλλιών.
Ρίσκο για μερικές τρίχες

Αρκεί μια πρόχειρη έρευνα στο διαδίκτυο με τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά και τα αποτελέσματα που προκύπτουν είναι μια… θάλασσα επιλογών για εκείνον που αναζητά λύση στο πρόβλημα της τριχόπτωσης ή ακόμη και στην ίδια τη φαλάκρα. Από βότανα, θεραπείες, έλαια και μαγικούς αφρούς που τονώνουν τον θύλακα της τρίχας μέχρι επώδυνες χειρουργικές επεμβάσεις, όλα υπόσχονται –φυσικά με την παράθεση φωτογραφιών τύπου «πριν και μετά»– ότι η φαλάκρα, ακόμη κι αν δεν θεραπεύεται πλήρως, τουλάχιστον αντιμετωπίζεται. Όχι ότι κάποιες από αυτές τις λύσεις δεν έχουν αποτέλεσμα. Αλλά είναι αποτέλεσμα που κάνει μεν το πρόβλημα λιγότερο ορατό, αλλά δεν το επιλύει.
Ασφαλώς, υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που ρίσκαραν με το κεφάλι τους και κέρδισαν, όπως ο αρχηγός της Μάντσεστερ Γουέιν Ρούνεϊ, ο οποίος τόλμησε δύο μεταμοσχεύσεις μαλλιών στην κλινική Harley Street Hair Clinic. Έκτοτε, και εξαιτίας του καλού αποτελέσματος στο κεφάλι του Ρούνεϊ, έγινε εξαιρετικά δημοφιλής η μέθοδος της άμεσης εξαγωγής τριχοθυλακίων (μιας διαδικασίας γνωστής ως FUE).

falakraioiu

Τρίχες το αποτέλεσμα

Όμως, υπάρχουν και οι περιπτώσεις ατόμων που μπήκαν σε περιπέτειες χωρίς τέλος. Χαρακτηριστική είναι αυτή του Spencer Stevenson, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει δαπανήσει περί τις 40.000 λίρες σε κάθε είδους θεραπείες καθώς και σε έντεκα αποτυχημένες μεταμοσχεύσεις, που είχαν σοβαρές συνέπειες για την υγεία του. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Stevenson πριν από λίγο καιρό στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας για την «αυτοκρατορία της φαλάκρας», άρχισε να χάνει τα μαλλιά του σε νεαρή ηλικία και από τότε μέχρι πριν από λίγο καιρό κυριολεκτικά δοκίμασε τα πάντα για να αποφύγει τη θλιβερή για πολλούς άντρες εξέλιξη. Αποτέλεσμα δεν είδε, παρότι πέρασε απ’ όλα τα στάδια θεραπειών καθώς και από χειρουργεία, και πλέον έχει εξελιχθεί σε ένα είδος γκουρού εναντίον όσων προωθούν ανεύθυνα λύσεις για τη φαλάκρα μέσω διαδικτύου, αλλά και μέσω επιθετικού μάρκετινγκ. Όπως χαρακτηριστικά λέει, «το πρόβλημα είναι ότι πρόκειται για μια αυτοκρατορία που κυβερνάται μόνο από την επιδίωξη για κέρδος. Ελάχιστοι είναι αυτοί που όντως τους ενδιαφέρει το καλύτερο για τον ασθενή. Αυτή η βιομηχανία έχει εξαιρετικά κακή φήμη για τον τρόπο με τον οποίο απευθύνεται σε ευάλωτους χαρακτήρες που πιστεύουν ότι μπορούν να βρουν λύση στο πρόβλημά τους».
Ύπουλο παιχνίδι των γονιδίων

Σύμφωνα με το Βρετανικό Ινστιτούτο Υγείας, η φαλάκρα εμφανίζεται και επηρεάζει δραστικά την ψυχολογία στο 30% των ανδρών κάτω των τριάντα ετών, ποσοστό που εκτινάσσεται στο 80% σε ηλικίες άνω των εβδομήντα ετών. Και παρά τις κλινικές έρευνες που γίνονται εδώ και χρόνια για τον εντοπισμό των αιτίων που την προκαλούν, η πικρή αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα ύπουλο παιχνίδι της φύσης και των γονιδίων κάποιων αντρών. Βάσει των ίδιων ερευνών, πράγματι, το συχνό βούρτσισμα, το λούσιμο με συγκεκριμένα προϊόντα, η διατροφή, το άγχος και μερικοί ακόμη παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τη γενετική προδιάθεση – δεν είναι όμως αυτά τα βασικά αίτια της φαλάκρας. Δυστυχώς, όμως, πάνω στην άγνοια όσων υποφέρουν στηρίζονται γερά τα θεμέλια της βιομηχανίας, γεγονός που εδώ και καιρό έχει κάνει τους υπευθύνους της Αμερικανικής Εταιρείας Τριχόπτωσης να αξιώνουν και επισήμως το τέλος της προώθησης διαφημίσεων για «αισθητικά αποδεκτή κόμη».

karaflatout

Η γοητεία της φαλάκρας

Γιατί, όμως, ένας άντρας να μπει στη διαδικασία να πουλήσει τα υπάρχοντά του για λίγες τούφες μαλλιά; Όπως αποκαλύπτεται από την ίδια έρευνα, η «αυτοκρατορία» παίζει πολύ δυνατά με τον ισχυρισμό που θέλει τους άντρες με μαλλιά πολύ πιο αρρενωπούς και ελκυστικούς από τους φαλακρούς και φυσικά όσοι δουλεύουν σ’ αυτόν τον τομέα κάνουν ό,τι μπορούν για να ενισχύσουν τον συγκεκριμένο μύθο. Μόλις τον περασμένο Ιούνιο μια βρετανική κλινική μεταμόσχευσης μαλλιών, το Farjo Hair Institute, επιστράτευσε τα αποτελέσματα έρευνας για την οποία χρησιμοποιήθηκε η εφαρμογή γνωριμιών Tinder. Βάσει αυτών των αποτελεσμάτων, οι ασθενείς που είχαν προχωρήσει σε μεταμόσχευση μαλλιών είχαν 75% μεγαλύτερη επιτυχία στο γυναικείο φύλο μέσω της εφαρμογής, βεβαίως…
Στον αντίποδα, και ενώ οι συζητήσεις για φάρμακα, έρευνες και θεραπείες συνεχίζονται

Άφησε την ψήφο σου

0 πόντοι
Θετική Ψήφος Αρνητική Ψήφος

Total votes: 0

Θετικοί ψήφοι: 0

Ποσοστό θετικών ψήφων: 0.000000%

Αρνητικοί ψήφοι: 0

Ποσοστό αρνητικών ψήφων: 0.000000%

Αυτό το άρθρο δημιουργήθηκε εύκολα και γρήγορα. Δημιούργησε την ανάρτησή σου!

Γράψε ότι σου κατέβει

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.